Fråga 2016/17:344 Sveriges krav på generalsekreterare för Unesco

av Sofia Arkelsten (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den nuvarande generalsekreteraren för Unesco är Irina Bokova. Irina Bokova talar fyra språk och är, enligt Unescos hemsida, både den första kvinnan på den posten och den första från Östeuropa. Hon har haft uppdraget sedan den 15 november 2009 och valdes om 2013.

Hon är aktivt engagerad för jämställdhet och utbildning för alla samt för att stoppa finansiering av terrorism genom att hindra smuggling av kulturskatter. Hon har också aktivt arbetat med att Förintelsen inte ska glömmas bort. Dessutom har hon arbetat med hållbar utveckling, vattenfrågor, yttrandefrihetsfrågor och frågor om journalisters säkerhet.

Hon är en före detta utrikesminister, utbildad i Moskva och på Harvard och har bland annat varit med om att ta fram en ny grundlag för Bulgarien. Mer om Irina Bokova finns att läsa på Unescos hemsida (Unesco.org).

I dagarna har det förekommit uppgifter om att Sverige skulle ha diskuterat att stötta Etiopiens kandidat till att leda Unesco i utbyte mot en röst för Sverige i FN:s säkerhetsråd. Utrikesministern har i svar till medierna sagt att det är för tidigt att svara på frågan om en ny ledare för Unesco. Det är uppenbart inte enkelt att ersätta någon som Irina Bokova, men möjligen har regeringen någon åsikt om vilken kravprofil som kan komma i fråga för att Sverige ska stötta en kandidat.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka krav ställer utrikesministern och regeringen på en ny generalsekreterare för Unesco?