Fråga 2016/17:343 Entreprenörskap i gymnasieskolan

av Jörgen Warborn (M)

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

I dag kan gymnasielever få meritpoäng vid godkända fortsättningsstudier i språk och matematik. Huvudsyftet är att uppmuntra elever att läsa mer av dessa ämnen och på så vis verka för att vända en negativ trend.

Vi behöver fler företagare i Sverige. Med bättre kunskaper om entreprenörskap kan fler våga ta steget och förverkliga sina drömmar. Inom svensk utbildning har det varit vanligt att förbereda eleverna på att bli anställningsbara vilket är bra. Att kunna jobba för sig själv och anställa andra bör dock prioriteras högre än det gör i dagsläget.

En breddning av vår syn på hur man kommer att jobba i framtiden behövs också. Rörligheten mellan olika jobb och branscher under arbetskarriären måste förenklas. Sänkta trösklar och bättre kunskaper om hur man startar och driver företag ökar förståelsen samt minskar hindren så att fler vågar testa något nytt och ta klivet in i en för många främmande värld. Därför är det glädjande att allt fler gymnasieskolor erbjuder sina elever möjligheten att utbilda sig i entreprenörskap och få chansen att driva eget företag som gymnasieämne. Här finns det alltjämt mer att göra, och därför bör entreprenörskap spridas inom gymnasieskolan, samt exempelvis belönas med meritpoäng under samma villkor som för språk och matematik.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Ekström följande:

 

Hur avser statsrådet att möjliggöra för fler elever att ta del av entreprenörskap som ämne, och kommer statsrådet att verka för att det ska kunna resultera i meritpoäng?