Fråga 2016/17:339 Oro för välfärdens valfrihet

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 8 november presenterade Välfärdsutredningen ett delbetänkande, Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78. Det slutliga uppdraget ska vara redovisat senast den 2 maj 2017. Enligt regeringens ursprungliga direktiv till utredningen skulle den även ta fram ett förslag rörande hur regleringen kan ändras så att landsting/region inte längre ska vara skyldiga att ha vårdvalssystem i primärvården enligt lagen om valfrihetssystem (LOV).

Detta uppdrag drogs emellertid tillbaka efter ett regeringsbeslut den 5 november 2015. Ansvarigt statsråd Ardalan Shekarabi uttalade sig enligt följande: ”Utredningen har inte längre i uppgift att återkomma med ett förslag om hur regleringen ska ändras så att landstingen inte ska vara skyldiga att ha vårdvalssystem i primärvården enligt lagen om valfrihetssystem.”

Enligt aktuella uppgifter verkar utredningen nu ändå slira iväg och fortsätta med regeringens ursprungliga avsikt att försvåra för valfrihet och mångfald inom bland annat vård och äldreomsorg. Enligt Europeiska unionens upphandlingsdirektiv är lagen om valfrihetssystem att betrakta som en form av upphandling med strikta regler som ska följas i samband med val av utförare.

Ansvarigt statsråd sade även följande med anledning av regeringens beslut att dra tillbaka uppdraget att utreda inskränkningar i valfriheten inom primärvården: ”När andra kommer med bra förslag på hur vi kan öka fokus på kvaliteten, utöka tillståndsplikten och säkra att lika villkor gäller för alla som bedriver välfärd, då är jag beredd att lyssna på det.”

Alla dessa förslag har Moderaterna redan lagt fram i Sveriges riksdag. Vi ser dem som självklara hörnstenar för att kunna skapa ordning och reda i välfärden med kvalitet i fokus. Dessa kan vi genomföra redan nu.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att regeringens beslut om att inte inskränka nuvarande möjligheter till valfrihet och mångfald i vård, omsorg och välfärd fullföljs?