Fråga 2016/17:338 Medevac-förmåga i Mali

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Vid ett flertal tillfällen har jag frågat försvarsminister Peter Hultqvist om hur arbetet går för att säkra att den svenska styrkan i Mali har tillgång till en fungerande medicinsk evakuering med helikopter, Medevac. Att denna förmåga varit bristfällig har konstaterats i en rapport från FOI. Det finns också två tillkännagivanden från riksdagen, 2014/15:UFöU3 och 2015/16:UFöU3, där regeringen uppmanas att se till att denna viktiga förmåga kommer på plats. Den tillgång till andra länders helikoptrar som funnits, och som försvarsministern hänvisade till tidigare i år, har inte varit tillfredsställande eftersom de inte har haft möjlighet att flyga i mörker.

Nu har denna problematik varit känd under flera år. Försvarsministern har tidigare sagt att dialogen med FN om Medevac-förmåga skulle fortsätta. Nu är vi många som undrar om denna dialog har gett några resultat. Säkerhetsläget i Mali har inte förbättrats­ – tvärtom. Området är fortfarande ett av de mest osäkra i världen, vilket gör det än mer angeläget att få till stånd fungerande system för medicinsk evakuering.  

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka ytterligare åtgärder har försvarsministern vidtagit och avser att vidta för att förmågan till Medevac i mörker hos den svenska militära styrkan som tjänstgör i Mali förbättras?