Fråga 2016/17:335 Rekrytering av lärare från Finland

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Lärarbristen i Sverige fortsätter att utgöra ett reellt problem för landets kommuner. Skolor tvingas ta in vikarier och obehöriga lärare, och därmed lyckas skolorna inte följa de skärpta behörighetskraven i skollagen. Detta är mycket allvarligt eftersom kvaliteten påverkas negativt och elevernas rätt till undervisning av behöriga lärare inte uppfylls. Det finns exempel där skolor ställer in lektioner eller låter eleverna bedriva så kallade självstudier för att hantera situationer utan tillgång till lärare.

Nyligen lade Eskilstuna kommun fram ett intressant förslag i vilket det föreslås att kommunens rekryteringsmässa särskilt ska vända sig till Finland i syfte att rekrytera lärare. Även Mariefreds kommun har arbetat med att locka över lärare från Finland. Flera av landets kommuner är också finska förvaltningsområden varför det också finns behov av kompetens när det gäller både svensk- och finsktalande lärare.

Med anledning av att lärarbristen fortsatt utgör ett stort, nationellt problem som påverkar flera kommuner vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Kommer statsrådet och regeringen att vidta åtgärder inom ramen för lärarutbildningen eller genom andra initiativ, till exempel en överenskommelse om samverkan med Finland, för att försöka lösa lärarbristen i Sverige?