Fråga 2016/17:334 Uteblivet amerikanskt stöd till sekulära i Syrien

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Valet av Donald Trump som USA:s president har förvånat många, som menade att han hade liten eller ingen chans att vinna. I dagarna har Trump gett lite mer klarhet i hur han tänker i flera frågor, däribland hur han tänker kring Syrienkriget.

I dag finansieras olika rebellgrupper till stor del genom amerikanskt stöd, varav vissa är anknutna till mer islamistiskt inriktade nätverk, samtidigt som andra är en del av det sekulära och demokratiska Syriens Demokratiska Styrkor (SDF). De senare utgörs till ungefär hälften av kurder, som länge varit hårt utsatta i området och än i dag systematiskt blir attackerade av bland annat Turkiet.

Ett indraget stöd från USA till denna utsatta grupp skulle innebära rejäla problem för regionens kurder men kanske även andra minoriteter som ingår i SDF. Detta skulle inte bara innebära svårigheter för de minoriteter som utsätts utan även fungera som ett indirekt stöd till Islamiska staten, som SDF framgångsrikt bekämpar.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att agera för att stödja SDF vid ett eventuellt uteblivet stöd från USA, och vad skulle detta stöd i så fall bestå av?