Fråga 2016/17:327 Information till andra nordiska länder om kampanjen till FN:s säkerhetsråd

av Sofia Arkelsten (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Kampanjen för att Sverige skulle ta plats i FN:s säkerhetsråd pågick en längre tid.

Den nuvarande regeringens kampanj har kritiserats av olika skäl. Redovisningen av finansieringen har visat sig vara otillräcklig. Medier som vill granska kampanjaktiviteter har inte fått ut begärda handlingar från utrikesdepartementet. Just de uteblivna begärda handlingarna granskas av Justitieombudsmannen (JO). Granskningar av kampanjen pågår nu på olika sätt bland annat av konstitutionsutskottet, utrikesutskottet och Riksrevisionen.

Även Utrikesdepartementet samlar enligt uppgift sina erfarenheter av kampanjen och drar slutsatser inför framtiden. Den informationen måste vara användbar för andra länder som kandiderar.

Den nuvarande regeringen har öppet kommunicerat att de fått en del viktiga lärdomar från den finländska kampanjen – som inte lyckades, och där lögnfaktorn visade sig vara avgörande. Bilden är att de nordiska länderna gärna byter information, erfarenheter och kunskap med varandra.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur avser ministern och regeringen att arbeta med informationsutbyte om den svenska kampanjen till FN:s säkerhetsråd med andra nordiska länder som avser att kandidera?