Fråga 2016/17:326 Kvalitetskrav på skönhetsbehandlingar

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Alliansregeringen såg tydligt de kvalitetsbrister som råder för skönhetsbehandlingar och fattade beslut om att utreda och ta fram konkreta åtgärder för att stärka konsumenten och kvaliteten för kroppsbehandlingar. Förslagen presenterades i SOU 2015:100 Kroppsbehandlingar – åtgärder för ett stärkt konsumentskydd.

Utredningen har presenterat hur man kan stärka skyddet för den enskilde vid kroppsbehandlingar och ingrepp som kräver medicinsk kunskap och erfarenhet eller kan innebära betydande hälsorisker men som inte är hälso- och sjukvård eller tandvård. Därtill har utredningen presenterat vilka ändringar som krävs för att säkerställa att den enskilde ges en god och säker behandling samt ett tillräckligt konsumentskydd.

Utredningen publicerades den 30 november 2015. Sedan har utredningen remissbehandlats i sedvanlig ordning, och det är tydligt att behoven av att stärka kvaliteten är mycket stora.

Det har snart gått ett år, och regeringen har inte vidtagit några som helst åtgärder eller presenterat några konkreta förslag för att komma till rätta med kvaliteten på skönhetsbehandlingar. Det duger inte. Det är dags för regeringen att agera. I riksdagen finns sedan länge flera konkreta förslag som regeringen hittills har blundat för.

Ordning och reda och stärkt kvalitet gynnar alla inblandade, inte minst för att stärka tryggheten oavsett vilket medicinskt ingrepp som utförs. 

Sammanfattningsvis måste statsrådet och regeringen agera nu, så att inte än fler drabbas av dålig kvalitet i skönhetsbehandlingar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström (S):

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka kvaliteten inom skönhetsbehandlingarna, och när kommer regeringens åtgärder och förslag med anledning av Skönhetsutredningens betänkande att presenteras för riksdagen?