Fråga 2016/17:325 Veterandagen

av Annicka Engblom (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sverige har i över 60 år deltagit i internationella fredsinsatser världen över. Många gånger under mycket svåra förhållanden. Svenska veteraner från såväl militära som civila myndigheter i Sverige förtjänar både beslutsfattares och befolkningens respekt och stöd.

I samband med inriktningspropositionen 2009 grundlades en veteranpolitik och sedan 2011 har veterandagen statsceremoniell status, vilket garanterar att den firas på samma datum varje år. De ceremonier som anordnas under veterandagen samordnas av Försvarsmakten, men även representanter från andra statliga myndigheter, kungafamiljen och representanter från Försvarsmaktens ideella samarbetsorganisationer deltar. I många av de länder som högtidlighåller en veterandag är den dock även allmän flaggdag.

Att högtidlighålla den svenska veterandagen som allmän flaggdag skulle ge möjlighet för de svenskar som inte kan delta vid de officiella statsceremonierna att privat kunna visa sin uppskattning för Sveriges veteraner. Det skulle öka kunskapen hos befolkningen om veteranernas viktiga insatser i stort, utgöra ett erkännande för veteranerna att deras insatser är uppmärksammade och uppskattade samt vara en påminnelse till oss alla om vikten av att de hedras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att vidta några initiativ för att göra veterandagen till allmän flaggdag?