Fråga 2016/17:321 Strandskyddet

av Cecilia Widegren (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Alliansregeringen såg till att lägga konkreta förslag för att underlätta utveckling i hela Sverige, särskilt i många landsbygder, bland annat genom ett mer ändamålsenligt strandskydd (proposition 2008/09:119).

Propositionen innehåller tydliga beslut om att utveckla ett ändamålsenligt strandskydd som ser behovet av utveckling i hela Sverige, särskilt på landsbygden, i kust- och sjönära områden. Kommuner gavs ansvaret lokalt att med översiktsplan redovisa område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, inom vilka vissa lättnader i strandskyddet ska ges. Redovisningen ska vara vägledande vid prövningar av upphävande- och dispensfrågor. Flera förtydliganden i miljöbalken i syfte att uppnå en mer enhetlig rättstillämpning ingick i beslutet.

Beslutet syftade till att öka det lokala och regionala inflytandet över strandskyddet. Kommunerna fick huvudansvaret för att pröva frågor om upphävande av och dispens från strandskyddet. Samtidigt stärktes länsstyrelsens roll i att bevaka strandskyddets intressen vid kommunal planläggning och överpröva kommunala beslut om upphävande och dispenser.

Förväntningarna var tydliga om att ett flexiblare strandskydd skulle leda till att underlätta byggande både i tätorter och inte minst på landsbygden vid kust- och sjönära områden i hela Sverige.

Tyvärr har nu många kommuner och enskilda upplevt att det snarare blivit tvärtom i form av krångligare byråkrati och att länsstyrelsen många gånger överprövar beslut om dispenser negativt.

I Västra Götaland är problemen särskilt stora eftersom det där finns många kustnära områden både vid västkusten, Vänern, Vättern och andra sjöar. Dessutom har länsstyrelsen fattat beslut om ett generellt utvidgat strandskydd med upp till 300 meter vid sjöar och kustområden. Detta kommer att få omfattande konsekvenser för möjligheterna att kunna bygga nya bostäder.

Detta går helt emot regeringens ambitioner om att underlätta och stärka bostadsbyggande.

Detta duger inte. Med dagens och morgondagens växande behov av till exempel nya bostäder i Västra Götaland och Skaraborg är det nödvändigt att regeringen omgående ger länsstyrelserna tydliga besked om, redan i kommande regleringsbrev i december, att ändra hittillsvarande inställning och följa regerings- och riksdagsbeslut. Riksdagsbeslutet var tydligt. Fler tillåtande regler och större möjligheter att bygga kustnära ska givetvis inte kunna stoppas av lagtolkningar lokalt på länsstyrelsen.

Regeringen måste vida åtgärder för att kraftigt underlätta byggnation i kust- och sjönära delar i hela Sverige och i Västra Götaland och Skaraborg i synnerhet. Det måste säkerställas att byggnation i dessa områden inte hindras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Är ministern beredd att verka för att det redan i höstens regleringsbrev till länsstyrelserna införs tydliga riktlinjer när det gäller strandskyddet i enlighet med vad som anges ovan, och vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta i övrigt för att säkerställa att byggnation i kust- och sjönära områden inte hindras av strandskyddsreglerna?