Fråga 2016/17:316 Krav på kollektivavtalsliknande villkor vid nystartsjobb

av Elisabeth Svantesson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Nystartsjobb är det lönestöd som kan sägas fungera bäst på svensk arbetsmarknad. I september fanns drygt 47 000 nystartsjobb registrerade hos Arbetsförmedlingen. En av fördelarna med nystartsjobben är att de är enkla för arbetsgivare att använda sig av. Därför har Moderaterna föreslagit att samtliga lönestöd slås ihop till att utgå från just nystartsjobben.

Regeringen har meddelat att man tänker kräva kollektivavtalsliknande villkor i nystartsjobben från nästa år. Detta är oroande med tanke på att många av de arbetsgivare som i dag använder sig av nystartsjobb är små företag som ibland, av olika skäl, saknar kollektivavtal. Små företag är överrepresenterade när det gäller subventionerade anställningar visar en rapport från Arbetsförmedlingen. Faktum är att små företag med upp till fyra anställda har 27 procent av de subventionerade anställningarna. Små företag med upp till nio anställda står för 42 procent av de subventionerade anställningarna.

Regeringens krav på kollektivavtalsliknande villkor riskerar att leda till att många personer med svag förankring på arbetsmarknaden går miste om möjligheten att anställas på nystartsjobb. Detta i ett läge när alla stenar bör vändas på för att skapa kortare vägar till jobb för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Är det arbetsmarknads- och etableringsministerns bedömning att regeringens krav på kollektivavtalsliknande villkor för nystartsjobben leder till fler nystartsjobb?