Fråga 2016/17:314 Pressen på vården till följd av antalet nyanlända

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Nu måste regeringen och det ansvariga statsrådet Gabriel Wikström (S) ge tydliga besked om vilka ytterligare konkreta förslag som regeringen avser att genomföra för att komma till rätta med den akuta situationen inom hälso- och sjukvården. Larmsignalerna ljuder allt högre och det är regeringens och det ansvariga statsrådets ansvar att ta dessa larmsignaler på allvar och göra någonting åt det omedelbart.

Socialstyrelsens aktuella rapport Hälso- och sjukvård och tandvård till asylsökande och nyanlända visar bland annat att det stora antalet asylsökande och nyanlända påverkat hälso- och sjukvården högst märkbart på flera sätt. Rapporten visar att utmaningarna är särskilt omfattande inom primärvård, mödrahälsovård, förlossningsvård, barnhälsovård, barnpsykiatri, infektionsvård och tandvård.

Socialstyrelsen visar vidare i sin rapport att situationen ser olika ut i olika delar av landet. Generella utmaningar som förmedlas från vården handlar bland annat om kommunikationssvårigheter, brist på tolkar samt svårigheter för personalen inom vården att avgöra och bedöma vad som ska räknas som vård som inte kan anstå. Därtill ökad administration och ett ökat behov av samverkan mellan verksamheter.

Till detta ska läggas den generella bilden av redan oacceptabelt långa väntetider inom vården, svårigheter att säkra personalförsörjning inom vården, att det inträffar många vårdskador som kunde ha undvikits och som ställer patientsäkerheten på prov, att bostadsorten är avgörande för att få cancerbehandling i rimlig tid samt bristande nationellt politiskt ledarskap. Det verkar fortfarande som att regeringen inte är förberedd att vidta konkreta åtgärder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta långsiktiga nationella åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta omedelbart med anledning av Socialstyrelsens tydliga rapportering om den press och akuta kris som vården utmanas av med anledning av antalet ökande nyanlända?