Fråga 2016/17:313 Flygbuller

av Andreas Norlén (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Frågan om hur mycket flygbuller som ska tillåtas i anslutning till bostadsbyggnader har varit en segdragen fråga, som under en följd av år bromsat möjligheterna att bygga nya bostäder i stora delar av Linköpings innerstad.

I Linköping tillverkas och testflygs Gripenplan. När ett Gripenplan startar överstiger bullret 70 decibel inom ett stort område runt flygplanet och eftersom planet rör sig fort sprids bullret över en stor yta. Det innebär att kortvariga ”bullertoppar” på mer än 70 decibel förekommer över stora delar av Linköpings stadskärna och kringliggande landsbygd. I flera fall på senare år har domstolar upphävt bygglov för bostäder i dessa områden (Tannefors, Bankekind med flera), med hänvisning till att riktvärdena för maximalt buller överskrids på de aktuella platserna. Byggloven har beviljats av Linköpings kommun och överklagats av Saab AB, eftersom Saab inte vill riskera att efter framtida miljötillståndsprövningar behöva begränsa sin verksamhet med hänvisning till flygbuller som överstiger riktvärdena kring nyuppförda bostäder.

Alliansregeringen gjorde en mycket viktig insats när den genom proposition 2013/14:128 Samordnad prövning av buller enligt miljöbalken och plan- och bygglagen föreslog lagändringar i både miljöbalken och plan- och bygglagen med syfte att förbättra samordningen av dessa båda lagar för att underlätta planering och byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer. Riksdagen biföll förslagen som trädde i kraft 2015.

För att ta ytterligare ett steg mot ökad förutsebarhet och rättssäkerhet var det alliansregeringens ambition att i förordning slå fast vilka riktvärden som bör gälla vid prövningar av detaljplaner och bygglov enligt plan- och bygglagen samt vid prövning av flygplatser enligt miljöbalken. Därigenom skulle det vara slut på den normering som byggt på uttalanden i infrastrukturpropositionen från 1996 och som därefter i praktiken ristats i sten genom myndigheternas allmänna råd. I stället skulle riktvärdena regleras på ett tydligt sätt i förordning. Med den metoden skulle det stå klart vem som har ansvar för att fatta beslut om riktvärden och hur man kan fatta beslut om att ändra dem.

Den nuvarande regeringen genomförde denna ambition genom förordningen (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader. Förordningen innehåller riktlinjer för flygbuller och kan tillämpas tillsammans med både miljöbalken och plan- och bygglagen. Alla trodde att den långvariga striden nu var över. Både Saab och Linköpings kommun gladdes över att den onödiga konflikten mellan flyget och staden hade lösts. Då hade man dock inte räknat med Naturvårdsverket.

Det har nämligen visat sig i ett remissförfarande angående Naturvårdsverkets förslag till allmänna råd om flygbuller vid bostadsbyggnader att Naturvårdsverket har för avsikt att kräva mer långtgående begränsningar av flygbuller än trafikbullerförordningen gör.

I förordningen (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader anges att flygbuller inte bör överskrida 55 dBA FBN och 70 dBA maximal ljudnivå samt att om maximalnivån 70 dBA ändå överskrids så bör nivån inte överskridas mer än 16 gånger mellan kl. 06.00 och kl. 22.00 och 3 gånger mellan kl. 22.00 och kl. 06.00. I de allmänna råden anges dock att avsteg från ljudnivåerna 55 dBA FBN och 70 dBA endast bör övervägas ”om det finns synnerliga skäl”. Det är anmärkningsvärt att en myndighet på ett så flagrant sätt försöker ställa högre krav än vad som uttryckligen framgår av regeringens förordning och att myndigheten därmed försöker undergräva den lösning på flygbullerproblemet som riksdagen och regeringen har beslutat om. Det tyder på att myndigheten inte respekterar den normhierarki som gäller i Sverige och som i det här fallet innebär att regeringens förordningar är överordnade myndigheternas föreskrifter och allmänna råd.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till miljöminister Karolina Skog:

 

Vad tänker miljöministern göra åt den diskrepans som råder mellan regeringens förordning och Naturvårdsverkets förslag till allmänna råd angående flygbuller?