Fråga 2016/17:312 Göteborgs hamn

av Cecilia Magnusson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Göteborgs hamn är Skandinaviens största hamn. Den är en viktig angelägenhet för hela landet eftersom 25 procent av all varuhandel och 60 procent av containerhandeln går via hamnen. Den är utpekad av EU som core-hamn och godkänd av USA som importhamn.

Anläggningarna inom hamnen är klassade som skyddsobjekt. På senare år har problemet med intrång i skyddsobjekten, av personer som vill bli fripassagerare på fartyg, ökat i en allt högre takt. De vill helst till USA eller Storbritannien, som hamnen har direktanlöp till. Dessa intrång som också innebär skador på de säkerhetstekniska och fysiska anläggningarna förorsakar stora kostnader, och påföljderna för tillgrepp mot skyddsobjekten är ringa, i bästa fall böter. Den vanligaste konsekvensen är att den som begått brottet blir satt på fri fot och kan upprepa brottsligheten. Det finns exempel på upprepade intrång på upp till fem försök av samma person.

Sedan maj 2015 har det upprättats 71 anmälningar med 176 personer inblandade. Så som rättsvårdande myndigheter ser på intrången i dessa skyddsobjekt är det inte mer allvarligt att ta sig in i ett sådant än i en inhägnad del av ett butiksområde.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka värnet av skyddsobjekt och skärpa påföljderna för dem som gör intrång?