Fråga 2016/17:311 Handläggningstider som riskerar jobbutvecklingen på landsbygden

av Cecilia Widegren (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Miljöbalken tydliggör att jordbruk- och livsmedelsproduktion är tillståndspliktigt. Tillstånd prövas och ges av länsstyrelserna, som är statens förlängda arm ute i landet. Inom fjäderfä, till exempel svensk kycklingproduktion, går gränsen för miljötillstånd vid 40 000 fjäderfäplatser. När det gäller andra djurslag, som nötkreatur, hästar och mink, är gränsen 400 djurenheter. Beslutet om miljötillstånd tas efter att respektive ärende är färdigberett i länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, som består av en jurist och en miljösakkunnig.

Svensk kött- och kycklingproduktion är i många avseenden överlägsen utländsk produktion, sett ur djurvälfärdsaspekter, på grund av svenska strikta djurhållnings- och miljöregler. För att stärka jobb och tillväxt, inte minst på landsbygden, krävs goda förutsättningar för företagare samt att regler och handläggningen av dem underlättar svensk jordbruks- och livsmedelsproduktion.

Därför är det oroväckande när näringsidkare på näringsidkare inom svensk djurproduktion, till exempel kycklingproducenter i Skaraborg, konstaterar att det tar alldeles för lång tid att handlägga ärenden på länsstyrelsen, månader på månader, ja över ett halvår. Det duger inte. Det försvårar, ökar kostnader, minskar investeringskraft och leder till onödig begränsning av svensk produktion. I slutändan är det konsumenterna som drabbas, då mindre svenskproducerat finns tillgängligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Mikael Damberg:

 

Vilka konkreta åtgärder avser regeringen och statsrådet att vidta för att skyndsamt förbättra villkoren och effektivisera byråkratin för näringsidkare?