Fråga 2016/17:307 Främlingspass och resedokument

av Krister Hammarbergh (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Jag har tidigare frågat ministern när regeringen tänker presentera ett lagförslag där även utfärdandet av främlingspass och resedokument begränsas. I sitt svar till mig hänvisar ministern till att regeringen ”inom kort” ska återkomma med formerna för en översyn där även uppehållstillståndskorten är med.

En enig riksdag beslutade vid behandlingen av proposition 2015/16:81, Åtgärder mot missbruk av svenska pass, att tillkännage för regeringen att begränsningen även borde gälla andra typer av resedokument som kan användas för att kunna passera en gränskontroll (betänkande 2015/16:JuU25).

I tillkännagivandet fick regeringen i uppdrag att föreslå lagändringar där begränsningarna för utfärdandet av ett stort antal pass på kort tid även skulle gälla för främlingspass och resedokument.

I tillkännagivandet heter det att ”den (regeringen) ska återkomma med ett förslag till riksdagen om att de föreslagna ändringarna för pass ska gälla även främlingspass och resedokument”. Utöver detta skulle regeringen se över regelverket för att motverka missbruk av uppehållstillståndskort.

Att ändra i passlagstiftningen på ett sådant sätt att även begränsningarna i utfärdandet av främlingspass och resedokument ingår torde vara relativt okomplicerat och bör inte sammanblandas med regelverket för uppehållstillståndskorten. Att låta främlingspass och resedokument ingå i en tänkt översyn av det totala regelverket skulle enbart fördröja en nödvändig förändring.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När tänker ministern och regeringen följa riksdagens tillkännagivande och lägga fram för riksdagen ett lagförslag där även utfärdandet av främlingspass och resedokument begränsas på samma sätt som för ordinarie svenska pass?