Fråga 2016/17:306 Kommuners bostadsförsörjningsansvar

av Nooshi Dadgostar (V)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Sedan bosättningslagen vunnit laga kraft har det uppdagats att det finns ett visst antal kommuner som är särskilt motvilliga att följa lagstiftningen. Flera av dem har dessutom ansträngt sig särskilt mycket för att aktivt motverka det lagen föreskriver. Påfallande ofta rör det sig om landets rikaste kommuner, såsom Danderyd, Ekerö eller Täby. Ofta är dessa kommuner även sådana som under väldigt lång tid prioriterat att inte bygga eller att bygga lite och dyrt. Dessa kommuner bygger nästan inga hyresrätter alls.

Frågan rör alltså inte i första hand nyanlända, utan att flera kommuner under en längre tid valt att inte ta sitt bostadsförsörjningsansvar. Det gör att andra kommuner i stället behöver ta ett ännu större ansvar för att alla ska ha någonstans att bo. Detta skapar kraftig segregation. För att få ett rättvisare byggande över landet och stärka människors frihet att bosätta sig där de vill behöver detta åtgärdas.

I regeringens 22-punktsprogram för ökat bostadsbyggande föreslås skärpta krav på kommunal planering för bostadsbyggande. Genom planeringstal för varje kommun skulle vi kunna säkerställa att fler bostäder byggs på fler platser.

Jag vill fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Avser statsrådet att verka för att regeringen ska verkställa det som föreslås i 22-punktsprogrammet rörande kommunala planeringstal och i så fall när?