Fråga 2016/17:304 Västsaharier som stoppas från COP 22 av Marocko

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Mellan den 7 och 18 november pågår FN:s klimatmöte COP 22, som i år hålls i Marocko. Sveriges delegation leds av Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat. Att årets viktigaste globala klimatdiskussioner ska äga rum i Marocko är minst sagt anmärkningsvärt. Det är ett land som bryter mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna på en rad områden genom sin illegala ockupation och plundring av Västsaharas naturtillgångar.

Nu har Marocko även stoppat en västsaharisk kvinna från att delta på konferensen. Suelma Beirouk var officiell representant för det panafrikanska parlamentet och hade både inbjudan och ackreditering. Trots det blev hon kvarhållen i 75 timmar på flygplatsen i Marrakech utan tillgång till vare sig mat eller vatten. Därefter blev hon avvisad och hindrad från att delta på klimatmötet. Det är uppenbart att Marocko gör sitt bästa för att tysta oppositionen och att sanningen om ockupationen och plundringen av råvaror inte ska komma till mötesdeltagarnas öron.

Mot bakgrund av ovan vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att uppmärksamma behandlingen av Suelma Beirouk och för att hon ska få delta på klimatmötet på samma villkor som andra delegater och under säkra former?