Fråga 2016/17:301 Underlättande för forskning

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

I dag finns ca 450 biobanker förtecknade i Socialstyrelsens register över Sveriges biobanker. Varje år tillförs svenska biobanker 3–4 miljoner biobanksprov. Biobankerna är oerhört viktiga både för vården och för forskningen i framtiden. Förutsättningarna för biobanksforskning är goda i Sverige, men det finns stora hinder i den nuvarande lagstiftningen.

Redan i juli 2005 publicerade Socialstyrelsen en översyn. I slutsatserna fastslogs att biobankslagen på ett icke önskvärt sätt begränsar forskare, läkemedels- och bioteknikföretag som bedriver forskning och kliniska prövningar. Vi måste underlätta för forskning och effektivare biobanksanvändning i Sverige. Allt fler länder kan erbjuda bättre förutsättningar för att bedriva kliniska studier än Sverige.

Trots att en statlig utredning redan 2010 lade fram förslag på en ny biobankslag har ärendet blivit liggande på Socialdepartementet. En konsekvens på längre sikt är att den svenska vården halkar efter frontlinjen internationellt. Jag är väl medveten om att regleringen av biobanker återigen ses över.  Vi måste dock vara väl medvetna om att hinder för forskning och life science-arbete innebär ökade risker för patienterna. Och forskningen går snabbt framåt. Sverige måste ligga i framkant på området och på så sätt låta våra invånare åtnjuta de fördelar som kommer av detta.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:

 

På vilket sätt avser statsrådet att garantera att de orimligheter i den nuvarande lagstiftningen som bör rättas till kommer att implementeras i rimlig tid så att inte Sverige går miste om framtidens forskning?