Fråga 2016/17:300 Skärpta straff för allvarliga våldsbrott

av Beatrice Ask (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

 

Straffen ska avspegla hur allvarligt samhället ser på ett brott. Under senare år har flera initiativ tagits för att tydliggöra våldsbrottens allvar. På uppdrag av alliansregeringen gjordes en översyn av straffskalorna för grov misshandel, rån, grovt rån, grov utpressning och andra allvarliga brott. Slutsatser av uppdraget redovisades i betänkandet Straffskalorna för allvarliga våldsbrott (SOU 2014:18). Utredningen föreslår bland annat att de lägsta straffen för vissa allvarliga våldsbrott ska skärpas.

Riksdagen beslöt den 18 mars 2015 om ett tillkännagivande till regeringen om att genomföra lagförslagen, mot bakgrund av att det kan ifrågasättas om samhällets skärpta syn på allvarliga våldsbrott fått tillräckligt genomslag genom de lagstiftningsåtgärder som vidtagits och i domstolarnas praxis.

En majoritet i riksdagen ansåg det angeläget att samhällets skärpta syn på allvarliga våldsbrott kommer till uttryck i såväl lagstiftning som i rättspraxis och framhöll att regeringen skulle återkomma med förslag senast 1 oktober 2015.

Det har nu gått mer än ett år sedan riksdagen efterlyste utredningens lagförslag, som också utretts och remitterats. Regeringen har ännu inte lagt fram någon proposition.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När har regeringen för avsikt att lägga fram förslag om straffskärpningar för allvarliga våldsbrott och därigenom uppfylla det önskemål riksdagen framförde till regeringen för mer än ett år sedan?