Fråga 2016/17:297 Oklart underlag gällande beslut om personlig assistans

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Det är oroande om regeringen och ansvarigt statsråd Åsa Regnér bedriver en politik rörande personlig assistans som utgår från ideologiskt färgade tyckanden snarare än en gedigen grundad analys baserad på fakta och beprövad erfarenhet. Det kan väl inte vara som så att regeringen och ansvarigt statsråd Regnérs kritik mot utförare av personlig assistans mestadels baseras på gamla rapporter som enbart belyser delar av denna breda rättighetslagstiftning, som omfattar fler nivåer än staten, det vill säga även kommuner och landsting.

Försäkringskassans mest aktuella rapport visar exempelvis att många barn med rätt till personlig assistans har utökade behov av assistans ju äldre de blir. Detta medför att antalet timmar barnen och ungdomarna behöver i form av personlig assistans ökar.
”När barnet blir äldre minskar den tid som räknas som föräldraansvar vilket leder till att barnen beviljas fler timmar”, framgår av Försäkringskassans analys. Nu ska Försäkringskassan analysera hur mycket mer tid det handlar om. Det är också den naturliga ordningen, att först analysera och därefter vidta eventuella åtgärder.

Enligt protokoll från Sveriges riksdag den 28 oktober 2016 sade ansvarigt statsråd Åsa Regnér följande:
”Jag vidhåller att det är ett problem att kanske 10 procent av 30 miljarder kronor används till reklam och sponsring.”
Det betyder att statsrådet Regnér påstår att ungefär 3 miljarder kronor varje år används till reklam och sponsring inom personlig assistans.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilket underlag och vilken analys från myndigheter eller experter baserar statsrådet Regnér detta uttalande på, och kan statsrådet beskriva de olika officiella källorna?