Fråga 2016/17:293 En jämställd sponsring av elitidrotten

av Saila Quicklund (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt aktörer inom svensk damfotboll leder de nuvarande skattereglerna till att det blir dyrare att sponsra damlag än herrlag. Aktörer för svensk damelitfotboll driver nu ärendet, med uppdrag att få till en mer jämställd sponsring av svensk elitidrott.

Det är Skatteverkets riktlinjer för avdragsrätten som skapar problemet, då sponsringen kopplas till marknadsvärdet. Om det sponsrade beloppet överstiger marknadsvärdet räknas det som bidrag och då blir det högre skatt. Eftersom damföreningar ofta har ett lägre marknadsvärde uppmuntrar regelverket inte företag att sponsra damföreningar i samma utsträckning som det gör vad gäller herrlag.

Det är viktigt att förbättra förutsättningarna för damidrotten. Förbättringar kan öppna upp för en ny publik och nya marknader och kan ge företag större möjligheter att skapa större goodwill. Därför är det angeläget att onödiga hinder, som gör det olönsammare att sponsra damlag, tas bort för att skapa bättre förutsättningar för att locka fler sponsorer till damidrotten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta för att åstadkomma en mer jämställd sponsring av elitidrotten?