av Markus Wiechel (SD)
till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)
En självklar del av den väl förankrade lokala demokratin i Sverige är alla partiers rätt och möjlighet till att lämna in egna budgetmotioner för sina respektive kommuner, oavsett partiets storlek och oavsett om de sitter i opposition eller i majoritet. I vissa kommuner är det traditionellt sett ovanligt att de mindre partierna lämnar in egna budgetförslag, men rätten ska alltid finnas, även om partiet i fråga inte är en del av kommunstyrelsen.
I skrivande stund nås undertecknad av uppgifter som gör gällande att ett parti i Åtvidabergs kommunfullmäktige i förhand nekats att lämna in sin budget på sittande kommunfullmäktigesammanträde, trots att så skett under föregående år och sker i en rad andra kommuner. Kommunfullmäktiges ordförande hänvisar som motiv till detta till en arbetsordning där det står att ”ordföranden bestämmer efter samråd med vice ordföranden när fullmäktige ska behandla ett ärende, om inte annat följer av lag”.
Rent teoretiskt skulle majoriteten i kommunen alltså kunna dröja länge med att skicka ut sitt budgetförslag i syfte att försvåra för oppositionen att inkomma med ett alternativt förslag. Detta anser undertecknad vara ett stort demokratiskt problem.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:
Anser statsrådet att det är problematiskt om kommunfullmäktiges presidium kan neka partier att lämna in ett eget budgetförslag om de inte fått handlingar i tid, och avser statsrådet i så fall att agera för att säkerställa att samtliga folkvalda partier har lika rätt till att driva sin respektive politik i kommunfullmäktige?