Fråga 2016/17:289 Gränskontrollerna och rörligheten i Norden

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 19 april genomförde Nordiska rådet en minisession i Oslo, och samma dag presenterade de nordiska samarbetsministrarna en deklaration om den fria rörligheten. Sedan ett par månader hade Öresundsregionen kraftigt påverkats av de då införda id- och passkontrollerna. Ministrarna förkunnade i Oslo: ”Vi vill värna rörligheten inom Norden.” Man sade vidare: ”Vi vill samarbeta med de ministrar som har ansvar för gränskontroller.”

Nu har det gått över ett halvår sedan mötet i Oslo. Gränskontrollerna ska förlängas ytterligare med tre månader. Och inga förbättringar har skett för att underlätta för boende i Öresundsregionen. Gränskontrollerna är rimliga sett i ljuset av de migrationsströmmar och det migrationstryck som finns i Europa, men man borde kunna hitta ett annat system för att utföra dem. Senast i samband med Nordiska rådets ordinarie session i Köpenhamn vecka 44 i år fick samarbetsministrarna nya redovisningar om hur livet runt Öresund negativt påverkats med påfrestningar för pendlarna och konsekvenser för handeln.

Med anledning av detta frågar jag utrikesminister Margot Wallström:

Hur avser utrikesministern och den nordiska samarbetsministern att implementera den deklaration som gjordes redan i april om att värna rörligheten i Norden och samarbeta med de ministrar som har ansvar för gränskontroller?