Fråga 2016/17:283 Kartläggning av fastighetsköp

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Den 29 februari 2016 ställde jag en skriftlig fråga till försvarsministern på basis av uppgifter i Finland om köp av fastigheter av ryska intressen. Bland annat skrev jag: ”Den finska säkerhetskommittén har pekat på att utländska medborgare som köper mark och fastigheter nära militära skyddsområden och vitala militära installationer kan vara ett säkerhetshot och en del i hybridkrigföring.” Vidare konstaterade jag: ”Detta har föranlett en arbetsgrupp vid försvarsministeriet i Finland att kartlägga förekomsten av denna sorts mark- och fastighetsaffärer. Arbetsgruppen har också föreslagit en process för hur försvarsförvaltningen eller inrikesministeriet ska kunna informeras om fastighetsaffärer i närheten av strategiskt viktiga områden.” 

Frågan som ställdes var om det fanns anledning att initiera något liknande i Sverige. Den 9 mars avgav Peter Hultqvist sitt svar, som i korthet kan sammanfattas med att han inte avsåg att vidta någon åtgärd. Säpos motsvarighet i Finland, Skypo, har nu för första gången varnat för märkliga ryska fastighetsköp som inte kan motiveras av affärsmässiga eller andra orsaker. Under de senaste två åren handlar det om bortåt 200 fastigheter. Det gäller inte enbart fritidshus utan även ödehus och ett trettiotal objekt i vilka det uppgetts idkas turistverksamhet utan att något skett.

Min fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Finns det anledning att revidera svaret på en skriftlig fråga från 9 mars och initiera en kartläggning av fastighetsköp i likhet med det som gjorts i Finland?