Fråga 2016/17:282 Tystad opposition i Turkiet

av Ulla Andersson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan sommarens misslyckade kuppförsök har inskränkningarna av demokratiska fri- och rättigheter ökat i Erdogans Turkiet. Rapporter om massarresteringar och begränsningar av yttrandefriheten har varit återkommande. Nu diskuteras även ett återinförande av dödsstraffet.

Natten till fredagen den 4 november greps tolv parlamentsledamöter från det prokurdiska partiet HDP av turkisk polis, på olika platser i landet. Bland de gripna finns bland andra partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag.

Selahattin Demirtas greps i sitt hem i Diyarbakir strax efter midnatt. I samband med gripandena ströps delar av internet. De sociala medier som ofta används för att förmedla nyheter blockerades över hela landet under natten.

Tidigare i samma vecka greps tolv av den prisbelönta tidningen Cumhuriyets medarbetare av polisen, däribland chefredaktören Murat Sabuncu. Turkiet blir alltmer repressivt mot all form av opposition och alla som kritiserar regimen. EU reagerar med tystnad, av rädsla för att kritik mot Turkiet ska äventyra det skamliga avtal som syftar till att hindra människor på flykt från att ta sig till Europa.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Sverige som enskilt land såväl som medlem i EU och FN ska verka för att Turkiet slutar fängsla och tysta kritiker och oppositionella?