av Margareta Cederfelt (M)
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Sveriges landsbygd avfolkas alltmer. Avfolkningen har pågått sedan 1880-talet med utplanad avfolkning under 1970- och 1980-talet. Under 1990-talet ökade befolkningen utanför tätorterna, och därefter började avfolkningen på nytt.
En viktig fråga för boende utanför tätorter är kommunikationer. Den lokala bussen trafikerar många orter i bästa fall en gång per dag. Kommunal service, inklusive skolor, barnomsorg, äldreomsorg och hälso- och sjukvård, finns ofta på långt avstånd, liksom mataffärer och bensinstationer.
När nu regeringen föreslår att höja bensinskatten ytterligare innebär detta en extra kostnadsökning för boende på landsbygden.
Diskussionen om att eventuellt förbjuda dubbdäck är ytterligare en fråga där en förändring skulle drabba landsbygden hårt. I många delar av Norrland saltas inte vägarna utan de plogas och sandas. Väglaget är ofta halt, och risken för att åka av vägbanan är under vissa väderförhållanden stor; det hjälper inte alltid att bara köra försiktigt. Försämrad trafiksäkerhet är ännu ett hinder för att bo på landsbygden. Enligt SCB bor 87 procent av Sveriges befolkning i tätorter. Tätorternas yta utgör endast 1,5 procent av Sveriges landareal.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht:
Är statsrådet beredd att stoppa skattehöjningen på bensin i syfte att göra boende utanför tätorter mer attraktivt än vad som är fallet i dag?