Fråga 2016/17:277 Sanktionsavgifter för cabotageöverträdelser

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Transportstyrelsen publicerade nyligen en vägledning för cabotagetransporter och kombinerade transporter, och hur regelverket ska tolkas. Det nya dokumentet redovisar den tolkning som ska tillämpas i samband med påförande av sanktionsavgifter vid överträdelser. Det har dock inte fallit väl ut. I ett antal fall har Transportstyrelsen, med hänvisning till den nya vägledningen, hävt trafikpolisens preliminära beslut om förskott på sanktionsavgift trots polisens misstanke om att åkeriet utfört olaglig cabotagetrafik.

Som skäl för att häva beslutet konstaterar Transportstyrelsen att inrikestransporterna i Sverige bedrivits av varaktig karaktär. Enligt Transportstyrelsen handlar det då inte om överträdelse av cabotageregler, utan i stället om olaga yrkesmässig trafik som ska utredas av åklagare.

Det här gör regelverket tandlöst. Den som bryter mot regelverket som gäller cabotagetransporter och därigenom skaffar sig konkurrensfördelar ska få en sanktionsavgift. Möjligheten att ta ut en sanktionsavgift syftar till att komma åt den olagliga cabotagetrafiken. Om de som bryter tillräckligt mycket mot reglerna hamnar i ett annat regelverk, som verkar vara gynnsamt för den som gör överträdelsen, måste vi förändra regelverket eller tolkningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att reglerna runt sanktionsavgifterna efterlevs som det var tänkt, det vill säga att den åkare som bryter mot reglerna får en kännbar sanktionsavgift?