Fråga 2016/17:275 Statens mål för friluftspolitiken

av Saila Quicklund (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

År 2010 presenterade den dåvarande regeringen propositionen Framtidens friluftsliv. År 2012 kom skrivelsen Mål för friluftspolitiken, där de tio målen för friluftspolitiken beskrivs. I slutet av 2015 återrapporterade Naturvårdsverket måluppfyllelsen till regeringen, som i anslutning till det aviserade insatser för att nå upp till de friluftspolitiska målen.

I budgetpropositionen för 2017 bedömer regeringen att ansvaret för friluftsfrågor måste bli tydligare och att samarbetet mellan myndigheter som ansvarar för friluftsfrågor behöver utvecklas samt att det behövs en tydlig ambitionshöjning för att nå målen.

Ett av de friluftspolitiska målen är ”Ett rikt friluftsliv i skolan”. Läroplanen är tydlig om kunskapsmålen, trots det efterlevs detta inte alltid i praktiken. I en undersökning som Svenskt Friluftsliv bad Novus att göra uppgav nästan varannan idrottslärare att eleverna i de svenska skolorna generellt sett inte uppnår kunskapsmålen i friluftsliv. I dag ansvarar Naturvårdsverket för dessa frågor, men ett tydligare arbete kan behövas inom skolan och dess myndigheter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsministern:

Vilka åtgärder kan utbildningsministern tänka sig att genomföra för att ge ansvariga skolmyndigheter ett tydligare ansvar för friluftsmålet ”Ett rikt friluftsmål i skolan”?