Fråga 2016/17:273 Kompetenskraven på Sis-ungdomshem

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I regeringens svar på min fråga 2016/17:128, En verksamhet av god kvalitet för utsatta barn, uttrycker ansvarigt statsråd, Åsa Regnér (S), att Statens institutionsstyrelse, Sis, sett sig tvungen att under ett år tillfälligt sänka myndighetens kompetenskrav. Därtill kommer att den personal som anställs och som inte når upp till myndighetens ordinarie kompetenskrav ska ges en individuell kompetensutvecklingsplan. Det är regeringen som tillstyrkt detta. Ni bär det ansvaret, statsrådet Åsa Regnér.

Det är riktigt att trycket på olika typer av sociala boenden ökat, vilket även gett hårdare konkurrens om arbetskraft. Antalet ensamkommande barn under föregående år var rekordmånga, vilket leder till större utmaningar med att genomföra rekryteringar till behandlingsassistenter i ungdomshem. Generaldirektören för Sis medger att myndigheten har stora svårigheter att lösa sitt samhällsuppdrag.

Det är krävande tider, med tydliga effekter av de stora flyktingströmmarna från förra hösten. Samtidigt ska vi inte göra avkall på kvalitet och kompetens. Det är fel väg att välja. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Hur avser statsrådet att säkra att kvaliteten inte sänks i samband med att kompetenskraven på medarbetare på ungdomshem inom Statens institutionsstyrelses ansvarsområde sänks?