Fråga 2016/17:268 Transportsektorns utsläpp

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Statistik över utsläpp av växthusgaser visar att den trend av utsläppsminskningar som varade under Alliansens tid i regeringsställning, mellan 2008 och 2014, har brutits. Den preliminära statistiken från Naturvårdsverket för 2015 tyder på att minskningen kan ha avstannat. Dessutom visar ny statistik från SCB, för andra kvartalet i rad, att utsläppen av växthusgaser i Sverige ökar. Det är ett negativt trendbrott.

Kortsiktiga svängningar behöver i och för sig inte nödvändigtvis vara ett problem; det viktiga är den långsiktiga trenden. Men tyvärr har regeringen ännu inte presenterat några förslag för att långsiktigt få till stånd en bättre utveckling.

Enligt Naturvårdsverket står utsläppen från transportsektorn för ungefär en tredjedel av de totala utsläppen, och personbilar står för största delen. Utanför EU:s utsläppssystem är transportsektorns utsläpp klart störst och därmed mest angelägna att åtgärda. Statistik från SCB visar att andelen biodrivmedel tyvärr ökar tämligen långsamt.

Regeringens förslag på området har hittills mest handlat om att straffa transporterna i sig, dels genom den extra årliga skattehöjningen på drivmedel och dels genom den kilometerskatt som regeringen har aviserat att man avser att införa.

För att säkerställa en långsiktig utsläppsminskning i transportsektorn utan att slå mot människors transportbehov behövs enligt Moderaternas uppfattning i stället framför allt två saker: dels ett bonus–malus-system som gynnar miljöprestanda i fordonsflottan och dels en kvotplikt som successivt fasar in mer biobränsle i bränslemixen hos alla de fordon som fortfarande kommer att använda vanliga drivmedel. Kvotplikten bör enligt vår uppfattning helst vara utformad som en reduktionsplikt, som fokuserar på utsläppsminskningen (snarare än volyminblandningen). Förslag från regeringen på det här området lyser tyvärr med sin frånvaro.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

När och på vilket sätt avser ministern och regeringen att återkomma med förslag avseende exempelvis bonus–malus-system för fordonsflottan samt en kvotplikt/reduktionsplikt för drivmedel?