Fråga 2016/17:265 Långa väntetider för behandling av prostatacancer

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige. Ungefär 90 000 män i Sverige lever med diagnosen prostatacancer. Tyvärr är det inte nog med att få beskedet att man drabbats av cancer; diagnosen innebär ofta en väldigt lång väntan för män i alla delar av landet på att kunna få behandling.

Inget landsting och ingen region lever i dag upp till de relativt blygsamma mål som är satta för väntetider och behandling. Blekinge var, enligt Cancerfondens sammanställning, minst dåligt med drygt 4 av 10 män som fick besked om diagnos inom uppsatt tidsgräns (18 dagar). I landstinget med sämst utfall fick 1 av 20 män besked inom uppsatt tidsgräns. Detta är helt orimligt och oacceptabelt.

Prostatacancer är i dag den cancerform som orsakar flest dödsfall bland män i Sverige. Trots detta faktum är metoderna för tidig upptäckt bristfälliga. Därtill är resurserna för psykosocialt omhändertagande knapphändiga och otillräckliga. Omkring var femte man i Sverige kommer någon gång att få diagnosen prostatacancer. Bristen på patologer och urologer är omfattande.

Regeringen har medvetet tagit bort det redskap (kömiljarden) som fanns för att börja korta väntetiderna, med hänvisning till att den trängde undan annan vård. Vi är medvetna om att tendenser till sådana effekter har funnits, varför vi har föreslagit att en mer heltäckande vårdgaranti, som är prestationsbunden, utvecklas. Regeringen avvisar förslaget men har samtidigt inte aviserat ett enda konkret förslag till proposition om att minska väntetiderna i cancervården. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström (S):

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska långa väntetider och de regionala skillnaderna avseende kötid inom prostatacancervården?