Fråga 2016/17:260 Hållbar miljö och framtidens plaster

av Lars Tysklind (L)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Sverige håller just nu på att implementera ett EU-direktiv om att minska antalet plastbärkassar. Det är en mycket god ambition som kan minska nedskräpningen och resursanvändningen samt konsekvenserna av detta.

Det är dock inte troligt att användningen av plaster generellt eller plastbärkassar specifikt kommer att helt upphöra. Därför måste framtidens plaster bli mer hållbara, både utifrån ett klimat- och ett miljöperspektiv.

Det finns i dag plaster som har goda egenskaper och som är miljö- och klimatvänliga. Den moderna och innovativa komposterbara bioplasten ligger långt fram vad gäller hållbarhet och miljönytta i kontrast till de konventionella plasterna. En övergång från fossil råvara, till exempel olja och fossilgas, till bioråvara för denna plast skulle ge positiv inverkan på miljön och klimatet och bidra till minskad nedskräpning.

Exempelvis skulle nedskräpningen minska vid användning av komposterbara bioplaster. Detta eftersom det tar 500–1000 år för en konventionell plastbärkasse att brytas ned i naturen, medan en modern bioplastkasse kan brytas ned helt på 1 år. Även skillnaden i klimatpåverkan från framställningen av de olika plasterna är betydlig. Den komposterbara bioplasten har betydligt lägre klimatpåverkan än motsvarande av fossilt ursprung. 

Goda förebilder i användningen av bioplast är Italien och Frankrike, som med stor framgång gått före i användningen av komposterbara bioplaster. De har i implementeringen av EU-direktivet främjat utvecklingen av miljövänlig, hållbar och komposterbar plast. I Italien har man till exempel sett en halverad förbrukning av det totala antalet plastbärkassar i och med att man förbjöd plastbärkassar som inte är av komposterbara bioplaster. I Frankrike förbjuds fruktpåsar i PE-plast, som används i dagligvaruhandeln vid lösviktsförsäljning av frukt och grönsaker. De påsar som ska användas efter årsskiftet ska vara certifierat hemkomposterbara.

Med anledning av ovanstående samt EU:s och Sveriges höga ambitioner när det gäller frågan om cirkulär ekonomi vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att främja utvecklingen och användningen av framtidens plaster, som den komposterbara bioplasten?