Fråga 2016/17:257 Elimineringsplan mot hepatit C

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Varje år diagnostiseras omkring 2 000 svenskar med hepatit C. Viruset är avsevärt mer smittsamt än många andra virus. Årligen dör 180 svenskar till följd av sjukdomen. Frågan om hepatit C är mycket angelägen, och det krävs ett tydligt politiskt ledarskap för att ta steget till en långsiktig strategi för eliminering av viruset.

Det kommer att ta lång tid att eliminera sjukdomen i Sverige utan politiskt ledarskap. Sverige har inte heller någon nationell plan mot eliminering av hepatit C, trots att detta finns i andra länder och att FN-organet WHO uppmanar alla länder att ha en nationell strategi.

I Genève röstade den 28 maj 194 nationer igenom en historisk hepatitresolution som stärker rättigheterna för bärare av hepatit C och som ställer krav på nationella åtaganden. Ändå saknas det svar från regeringens håll.

Enligt smittskyddslagen ska alla med allmänfarliga sjukdomar – dit hepatit C hör – erbjudas behandling. Trots det behandlas få. Det finns behandlingsrekommendationer med prioriteringar, men de behöver ses över när nya läkemedel nu finns tillgängliga.

Regeringen har i tidigare svar angående denna fråga sagt att den har ambitioner i frågan. Men fortfarande står Sverige utan en konkret plan. Det är dags att agera nu.

Det mest effektiva och kostnadseffektiva sättet att reducera hepatit C är att förebygga dess uppkomst, varför insatser som syftar till att förebygga smittspridning är av betydelse.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvariga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka initiativ har statsrådet och regeringen tagit och avser att ta med anledning av WHO:s elimineringsplan som Sverige skrev under den 28 maj 2016?