Fråga 2016/17:256 Användning av drönare efter Högsta förvaltningsdomstolens prejudikat

av Lars Hjälmered (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Högsta förvaltningsdomstolen kom nyligen med en dom om drönare. Domstolen anför att kameran på en drönare kan användas för personövervakning även om det inte är syftet och att kameran därför ska betraktas som en övervakningskamera. Man säger vidare att om kameran riktas mot platser som allmänheten har tillträde till ska det vara tillståndspliktigt.

Resonemanget gäller för kameror på drönare men inte för kameror som sitter i exempelvis en bil eller på en cykel. Användningen är likvärdig, men det görs en skillnad på om man kan röra kameran med handen eller inte. Det blir märkligt. Analysen handlar inte om integritet utan om hur en drönare styrs.

Det finns väldigt många människor i Sverige som lagt mycket pengar på drönare, inte sällan utifrån ett intresse för teknik, foto och film. Det finns också många företag som använder drönare för att erbjuda tjänster såsom fotografering av hus och områden.

Domen om drönare har lett till en stor osäkerhet om vad som gäller när människor ska använda sina drönare, liksom vilka effekter det får på företags möjligheter och därmed jobben. En lagändring bör övervägas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att såväl privatpersoner som företag ska kunna använda drönare på ett rimligt och teknikvänligt sätt?