Fråga 2016/17:255 Översyn av skogsnäringen

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Ett problem med skogsnäringen i norra delen av Sverige är angrepp av granrost och skvattram. Sporerna på granbarren sprids vidare till skvattramblad, vilka angrips och faller av. Den påföljande våren sprids sporer från de angripna skvattrambladen på marken till granens unga årsbarr. Livscykeln är därmed ettårig enligt SLU.

Törskatesvampen angriper tall, och när tallarna blivit angripna dör de efter ett tag, vilket kan ta allt från några få till 30 år, och tillväxten hämmas. Ju yngre plantan är desto fortare dör den. Det är kostsamt när tall planteras och svampen får fäste. Det kostar runt 7 000 kronor per hektar att plantera skog. Det är stora summor för skog som det inte kommer att bli något av. Det är pengar som försvinner i tomma intet till ingen nytta alls.

Det behövs en översyn över skogsnäringen beträffande röjning, återbeskogning och åtgärder för att stoppa – och förhindra – nya skadeangrepp och minimera spridning av desamma. Olika regioner och områden har olika förhållanden, och därför är det viktigt att upprätthålla skogssektorns möjligheter att se till det lokala och regionala vad gäller olika insatser för frisk och hållbar skog som ger ökad tillväxt i hela landet.

Skogsnäringen är betydelsefull för svensk ekonomi och utgör en viktig exportnäring. Det finns potential i att förbättra skogsnäringen genom att sköta naturen på rätt sätt för att ge skogen möjlighet att ge en större utdelning med långsiktig hållbarhet.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Är statsrådet beredd att agera för att förhindra vidare skadeangrepp och minimera spridning av dessa så att landet kan ha en långsiktighet med hållbar och kvalitativ skog?