Fråga 2016/17:253 Framtiden för Arvika sjukhus vid en regionreform

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Statsrådet Gabriel Wikström (S) framhöll i en intervju i vårdtidningen Dagens Medicin i somras att Sverige har för många akutsjukhus. Vidare påpekade Wikström att ett flertal nedläggningar av akutsjukhus kan genomföras i samband med regeringens regionreform. Sverige ska, enligt Indelningskommitténs förslag, då delas in i sex storregioner, och Värmland ska föras in i Västra Götalandsregionen.

Det är oroväckande att regeringen avser att genomföra en ifrågasatt regionreform, som inte löser sjukvårdens problem utan snarare riskerar att leda till färre akutsjukhus och skapa längre ledtider och mer byråkrati. En ny regionbildning med Västra Götaland skulle skapa betydande problem för Landstinget i Värmland och kraftfullt försvåra det effektiva samarbete som upprättats med Universitetssjukhuset i Örebro och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den konsekvensanalys för sjukvården som Indelningskommittén gör i sin rapport är i många stycken både undermålig och bristfällig.

Frågan är naturligtvis vilka akutsjukhus Gabriel Wikström anser skulle kunna läggas ned. Ännu har statsrådet inte lämnat något besked om detta, varför framtiden för Arvika sjukhus, som är ett litet akutsjukhus, är speciellt osäker i händelse av att regeringen skulle pressa igenom den starkt ifrågasatta regionreformen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Anser statsrådet att Arvika sjukhus är ett av de akutsjukhus som rimligen borde läggas ned om Värmland förs in Västra Götalandsregionen?