Fråga 2016/17:252 Mellanösterns glömda krig

av Peter Persson (S)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Klanen Asads krig mot sitt eget folk, stött av Ryssland och det shiamuslimska Iran, är en humanitär katastrof som påverkat hela Mellanöstern och Europa. Även inbördeskriget i Libyen är väl uppmärksammat och mediebevakat.

Det krig som ingen riktigt bryr sig om är inbördeskriget i Jemen, kanske för att rollerna där är ombytta och för att det inte genererar flyktingströmmar till Europa. I Jemen är det saudiskt flyg som, med amerikanskt stöd, bombar en civilbefolkning som är shiamuslimer och som bor i den del av Jemen som behärskas av de så kallade huthirebellerna.

Både Amnesty och Human Rights Watch har kritiserat Saudiarabiens flygattacker.

Situationen i Jemen är minst lika komplex som den i Syrien. Såväl Daish som al-Qaida deltar också i inbördeskriget och bekämpar, eftersom de är sunnifundamentalister, både regimen och de shiamuslimska huthirebellerna. Kriget har också sin upprinnelse i den arabiska våren och de då fredliga protesterna mot diktatorn Ali Abdullah Saleh. Dagens Jemen har också sitt ursprung i två skilda stater, Nordjemen och Sydjemen.

Landet tillhörde världens fattigare redan före kriget. Mänskliga rättigheter och i synnerhet kvinnors rättigheter har inte respekterats. Slaveri förbjöds så sent som 1962 men lär fortfarande finnas kvar.

Inbördeskriget är en humanitär katastrof. 2,4 miljoner av landets beräknade 25 miljoner invånare är internflyktingar. 10 miljoner svälter, saknar el och har brist på vatten. Från mars 2015 till i augusti 2016 har 10 000 dödats i inbördeskriget.

Min fråga till utrikesministern är:

 

Vilka initiativ tas för att mäkla fred i Jemen, och hur har Sverige kritiserat Saudiarabiens intervention och bombningar av civila?