Fråga 2016/17:247 Statsministerns besök i Irak

av Robert Hannah (L)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Statsminister Stefan Löfven gjorde ett blixtbesök i Irak den 24 oktober 2016. TT beskriver vilka Löfven träffade under sitt besök: ”Under det korta besöket i Bagdad, som omgärdas av stora säkerhetsarrangemang, träffar Löfven också landets talman och president, samt flera kvinno- och fredsorganisationer.”

Ingenstans i medierna nämns om Löfven har lyft minoriteternas extremt svåra situation i Irak, det militära stöd dessa grupper behöver eller deras rättigheter med Iraks ledare.

Sedan USA:s invasion av Irak har till exempel den assyriska befolkningen i Irak minskat från ca 1,5 miljon till ca 300 000. Assyrierna drabbades av en extrem våg av kidnappningar, våld, hot, mord och attacker mot landets kyrkor, vilket tvingade majoriteten av befolkningen att i desperation fly landet. År 2003 uppgick folkgruppen assyrier till endast 5 procent av den irakiska befolkningen. Trots detta stod assyrier enligt FN:s högkommissionär för flyktingar för 40 procent av alla irakiska flyktingar sedan USA:s invasion av Irak 2003. Under samma tidsperiod ökade Iraks befolkning med 30 procent. Kaoset som följde efter USA:s invasion av Irak kan inte beskrivas som något annat än en politiskt, etniskt och religiös rensning av Iraks assyrier av terroristorganisationer och där Iraks ledande politiker var ointresserade av att skydda minoriteten och såg på när det skedde. 

USA:s invasion av Irak 2003 ritade om den politiska kartan i landet. De politiska motsättningarna mellan de olika grupperna – främst shia och sunni, men också kurderna – har sedan dess lett till blodiga våldsspiraler. Ur det här kaoset växte Isis fram som ytterligare en aktör i konflikten. Inte många kunde tro att landets assyrier skulle kunna drabbas värre än man redan hade. Men folkmordet som Isis sedan augusti 2014 har riktat mot landets assyrier samt ockupationen av Nineveslätten kan innebära ett slut för assyriernas 6 000-åriga historia i regionen.

Samma eller liknande öden har andra minoriteter såsom mandéer, turkmener och yazidier fått möta sedan invasionen. Trots det massiva våld som riktats mot landets minoriteter och som Iraks ledning helt blundat inför ter det sig som att statsministern inte lyft frågan om minoriteternas situation under sitt besök i Irak.

Det är oklart om statsministern under sitt besök träffade företrädare för landets minoriteter såsom assyrier eller yazidier.

Mot den bakgrunden vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Är det statsministerns ställningstagande att Irak behandlar sina religiösa och etniska minoriteter på ett icke-diskriminerande sätt, och kan statsministern tänka sig stötta även minoriteterna assyrier, yazidier och turkmeners styrkor militärt?