Fråga 2016/17:245 Anknytningsärenden

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Av Migrationsverkets nya prognos som kom i veckan framgår att det till Sverige nu väntas 317 000 ansökningar om anhöriginvandring på fyra år – 2016, 2017, 2018 och 2019.

Det är en kraftig ökning mot tidigare år. Det är också en motbild till den beskrivning som ibland förekommer, nämligen att den nu gällande tillfälligt lag om begränsningar av möjligheten att beviljas uppehållstillstånd i Sverige har inneburit ett stopp för anhöriginvandring till Sverige.

I de 317 000 beräknade anknytningsärendena finns bland annat ansökningar som avser etablerade relationer. I denna grupp kan make/maka eller sambo från hemlandet ingå. Likaså minderåriga barn och i minderåriga barns fall föräldrar från hemlandet.

I anknytningsärenden ingår också nyetablerade relationer till svenska medborgare och personer med permanenta uppehållstillstånd. Här finns även barn som föds i Sverige med en förälder som har uppehållstillstånd här.

Bifallsfrekvensen i anknytningsärenden har de senaste åren legat på 70 procent. Hur bifallsfrekvensen ser ut framöver vet vi inte säkert. Osäkerheten är större än tidigare, men en viss nedgång är sannolik. Klart är samtidigt att den begränsning av rätten till familjeåterförening som finns i den tillfälliga lagen avser enbart vissa grupper. Ett stort antal människor som i asylärenden nyligen har beviljats eller kommer att beviljas uppehållstånd har därför rätt att återförenas med sina familjer. Vi vet också att det utökade försörjningskrav som införts i den tillfälliga lagen är förenat med flera undantag och därmed enbart avser vissa grupper.

Att göra beräkningar för att kunna bedöma behov av bland annat bostäder, skolgång och sjukvård framöver är givetvis en viktig uppgift för en regering.

I Aftonbladet den 25 oktober 2016 påpekar Morgan Johanson att inte samtliga 317 000 anknytningsärenden kommer resultera i bifall. Det är inte heller något som har påståtts av Moderaterna.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kan ministern säga hur många anhöriga som beräknas, mot bakgrund av kända fakta, beviljas uppehållstillstånd utifrån de 317 000 ansökningarna om anhöriginvandring år 2016 till och med 2019?