Fråga 2016/17:243 Kompensation för ytterligare höjningar av bensinskatten

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Statsrådet Anna Johansson har i en intervju med Dagens industri gjort klart att nivån på bensinpriset är för låg för att skapa ett tryck på att välja alternativa drivmedel. Regeringen lovade inför valet att inte höja skatten på bensin men har senare frångått det löftet.

Till skillnad från regeringen ser Moderaterna vikten av att främja styrning av fordonsinköp framför att bekämpa transporterna. I vår senaste budgetmotion lämnar vi förslag till åtgärder mot de transportslag som smutsar ned mest. I ett stort och glesbefolkat land är det bra om transporterna är billiga.

De som annars drabbas värst är människor boende på landsbygden, med långa avstånd till jobb och samhällsservice. Det återstår att besvara hur regeringen avser att främja landsbygdens fortlevnad, samtidigt som man avser att ytterligare höja skatterna på transporter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att människor som bor i län med stora avstånd och som saknar möjligheter att åka kollektivt kompenseras för ytterligare höjningar av bensinskatten?