Fråga 2016/17:241 Turkiets beskjutning av sekulära kurder

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det är sedan länge känt att Turkiet bombar och med hjälp av tungt artilleri beskjuter kurdiska trupper som slåss mot Islamiska staten. På senare tid har Turkiet likaså helt öppet gått in i Syrien med marktrupper för att understödja islamistgrupper som slåss på rebellsidan emot sekulära krafter i Syrian Democratic Forces (SDF) som finns i norra Syrien. SDF är inte bara en sekulär kraft i norra Syrien, de är även demokratikämpar som lyckats nå vapenvila med regimen i syfte att få ett slut på det blodiga inbördeskriget. Till skillnad från många andra grupperingar kämpar de även för jämställdhet mellan kvinnor och män, vilket är tydligt då en betydande andel av deras soldater faktiskt råkar vara kvinnor.

Man kan utan minsta tvivel säga att Turkiet är indraget i det syriska inbördeskriget. Inte heller är det någon hemlighet att Turkiet på olika sätt stöttar radikala islamistgrupper med starka kopplingar till både al-Qaida och Muslimska brödraskapet som bortsett från en skev syn på mänskligheten i stort också kan anses vara djupt kvinnofientliga.

Eftersom regeringen har utgett sig för att föra en feministisk utrikespolitik vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser utrikesministern att göra för att stötta de grupper som Turkiet nu angriper, och avser ministern att markera mot Turkiets agerande?