Fråga 2016/17:240 Bristande tillgänglighet till polisen

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De senaste veckorna har jag i medierna och inte minst genom att medborgare hört av sig uppmärksammats på att det stundtals varit svårt att nå polisen genom att ringa de nummer som finns för att kontakta polisen och göra en anmälan, främst 114 14. Enskilda upplever dels väntetider – det kan ta upp till 30 minuter innan polisen svarar. Om polisen svarar har det också bekräftats att det förekommer fel när man ska kopplas vidare.

Det har upplevts svårt att göra en anmälan och dessutom är det så att de som svarar inte alltid har kännedom om det lokala område där den som ringer befinner sig.

Det finns även exempel på att man vill bli uppringd av polisen men inte blir det. Detta är förstås allvarligt och påverkar allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

Allt detta indikerar att det finns problem med det grundläggande inom polisen – att allmänheten direkt och snabbt ska kunna ringa dels larmnumret, dels det vanliga numret 114 14 för att göra en anmälan eller delge polisen signalement eller annan information som man upplever ska komma fram. Det är heller inte tillfredsställande att det tar 30 minuter innan man kommer fram till polisen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att medborgare enkelt och snabbt ska kunna komma i kontakt med polisen?`