Fråga 2016/17:239 Turkiets kränkning av irakiskt territorium

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Turkiets auktoritäre ledare Recep Tayyip Erdoğan har vid ett flertal tillfällen visat sig ha imperialistiska och tydligt islamistiska drag när det kommer till såväl inrikes- som utrikespolitiken. Ett tydligt exempel på detta är när han vid en öppningsceremoni i staden Bursa, Turkiet, nyligen jämförde hur irakier och syrier drivits iväg från sina hem av Islamiska staten, precis så som turkarna en gång drivits ut ur samma städer. Han ska i slutet av talet ha lagt till att Aleppo i Syrien och Mosul i Irak egentligen tillhör Turkiet.

Turkiet har inte bara gått in i Syrien för att med marktrupper stötta islamistiska terroristgrupperingar som verkar i och kring Aleppo. Landet har även, mot den demokratiskt valda irakiska regeringens vilja, gått in i Irak med trupper för att delta i offensiven mot Mosul. I samband med att den irakiske statsministern Haider al-Abadi fördömt detta ska president Recep Tayyip Erdoğan ha sagt att de inte är jämlikar och att den irakiske statsministern borde veta sin plats. Han ska även ha sagt att enbart sunnimuslimer ska få bo i Mosul när Islamiska staten drivits ut.

Situationen i Syrien och Irak är mycket komplicerad, där såväl inhemska som utländska krafter gör allt för att få inflytande på oskyldiga människors bekostnad. Att ett Natoland som Turkiet kränker andra länders territorium och dessutom stöttar grupper som är eller har kopplingar till terroristorganisationer gör inte saken bättre.

Risken i Syrien och Irak när olika utländska aktörer stöder olika grupper är att den redan allvarliga situationen utvecklas till ett tredje världskrig. I detta sammanhang ligger det i allas intressen att snarast möjligt agera för att få ett slut på stridigheterna.

Trots allvaret i Turkiets agerande är omvärlden förhållandevis tyst. Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser utrikesministern att göra för att förhindra att Turkiet kränker andra länders territorium, och är ministern beredd att låta Sverige driva frågan i FN:s säkerhetsråd?