Fråga 2016/17:237 Jobb i finanssektorn

av Jörgen Warborn (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Totalt sysselsätter finanssektorn ca 85 000 människor i Sverige, och alla jobb behövs. Helst ska de också bli fler. Det är av yttersta vikt att det finns goda möjligheter för företagare och entreprenörer att utveckla finanssektorn, vilken är av stor betydelse för vår ekonomi.

Finansiell teknik, även känt som ”fintech” är en sektor med stor potential som jobbar med att förbättra och effektivisera finanssektorn. Exempel på några framgångsrika svenska fintechbolag är Klarna och Izettle. De har på olika vis revolutionerat hur vi kan sköta våra betalningslösningar i en alltmer digitaliserad värld. Samtidigt har mängder med jobb skapats och lett till att ögonen riktas mot Sverige som ett land i framkant. Här är det viktigt att vi inte nöjer oss.

De traditionella bank- och försäkringsbolagen behöver också bra förutsättningar. De har ofta ett stort kontorsnät som ger service på landsbygden och finansieringsmöjligheter för företag. En välutvecklad finansbransch är smörjmedlet för tillväxt i hela Sverige. Därför är finansbranschen viktig inte bara för de jobb som skapas inom branschen, utan även för den jobbskaparpotential som finns i andra branscher.

Konkurrensen från resten av världen är ständigt pågående och utgör ett gott incitament att utveckla ett bättre företagsklimat. Sverige ska vara en rollmodell för alla andra länder. Brexit har skapat möjlighet för Sverige att attrahera fler företag inom branschen till Sverige. För att dessa företag ska komma till oss måste vi ha bäst förutsättningar, något som innefattar konkurrenskraftiga skattenivåer.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder tänker ministern och regeringen vidta i syfte att förbättra villkoren för företagen inom finanssektorn så att ännu fler jobb kan växa fram i branschen?