Fråga 2016/17:236 Sis kompetenstapp

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Statens institutionsstyrelse (Sis) är en förvaltningsmyndighet för de hem som föreskrivs i dels lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, dels lagen (1998:603) om verkställighet av sluten ungdomsvård och dels lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall. De berörda verksamheterna är indelade i ungdomsvård, sluten ungdomsvård samt missbruksvård.

De utsatta barn som omfattas av dessa verksamheter sviks nu dubbelt av regeringen. Där staten ska gå in med stöd och hjälp medverkar nu regeringen i stället till att kompetenskraven för anställda i ungdomshem sänks. Det rimmar illa med regeringens påstående om att den höjer kvaliteten i välfärden. Därtill drar regeringen ned och sparar 541 000 kronor från och med 2017 på anslaget 4:6 Statens institutionsstyrelse inom utgiftsområde 9 för att bidra till finansiering av nationell digital infrastruktur. 

Det råder hårdare konkurrens om arbetskraft i socialt arbete, till exempel vid andra institutioner eller från HVB-hem i och med ett ökat antal ensamkommande barn som kom förra året. Enligt Statens institutionsstyrelse medför detta att kraven på de anställda för att arbeta i ungdomshem sänks. Generaldirektören för Statens institutionsstyrelse medger att de har stora svårigheter att lösa sitt samhällsuppdrag. Samtidigt som Sis har att verkställa regeringens besparingsbeting.

Utmaningar måste tas på allvar med konkreta åtgärder i allmänhet och aktivt arbete från regeringen i synnerhet.  Därför är det förvånande och oroande att regeringen medgivit kvalitetssänkningar för de mest utsatta barnen, som redan har svikits av samhället.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga det ansvariga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att omedelbart vidta för att regeringens besparingsbeting för Sis inte ska sänka kvaliteten på verksamheten eller på medarbetarnas kompetens, utan i stället säkra kompetensförsörjningen samt säkra och höja kvaliteten i verksamheten för de berörda barnens och ungdomarnas skull?