Fråga 2016/17:231 Indragen julpyntning i mindre orter

av Magnus Oscarsson (KD)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I många mindre tätorter utgörs huvudgatan av en allmän väg som Trafikverket ansvarar för. Trafikverket har nu börjat ”se över” sin användning av de lyktstolpar som finns längs de allmänna vägarna. Detta har lett till att man deklarerat att lyktstolparna inte längre kommer att få användas för julpyntning, så som traditionen hittills varit. Ett beslut som bland annat drabbat samhället Hestra i Gislaveds kommun.

Trafikverkets beslut har negativa konsekvenser för julstämningen i dessa mindre orter. En konkret följd är att handeln och därmed näringslivet drabbas.

Enligt vad Trafikverket hävdar är stolparna inte dimensionerade för att hänga julbelysning på, vilket ter sig märkligt eftersom de använts för detta ändamål i decennier. Snarare handlar det om byråkratiska konsekvenser av att Trafikverket tog över ansvaret 2010.

Det är inte rimligt att en administrativ fråga om stolparnas huvudmannaskap får stoppa den mycket populära traditionen att hänga upp jul- och adventspynt i lyktstolparna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att traditionen med jul- och adventspynt på lyktstolparna ska få fortsätta även i mindre orter?