Fråga 2016/17:230 Samordning kring avvisningsbeslut

av Anders Hansson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Förra året sökte 163 000 personer asyl i Sverige. Mängden asylsökande utsatte såväl Migrationsverket som övriga samhället för stora påfrestningar med att ta hand om dessa personer.

De flesta har legitima skäl för asyl, medan andra inte uppfyller de krav som Sverige ställer i asylprocessen. De sistnämnda ska avvisas från landet och den myndighet som verkställer detta beslut är polisen.

Från dess den asylsökande får sitt avvisningsbeslut har personen 14 dagar på sig att överklaga beslutet. Under denna tid väljer dock en hel del personer att olovligen avvika från sitt boende. Ingen vet var dessa personer tar vägen och Sverige riskerar då att ett parallellsamhälle grundas och att svenska myndigheter mister kontrollen över vilka som befinner sig i landet.

Polismyndigheten har uttryckt en önskan om att i samband med att Migrationsverket lämnar utvisningsbeslutet så ska den asylsökande tas i förvar av polisen i syfte att minimera risken för att personer avviker från boendet efter avvisningsbeslutet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att polisen ges möjlighet att genomföra utvisningsbeslut och minimera risken för att personer avviker under den överklagandetid på 14 dagar som följer ett utvisningsbeslut?