Fråga 2016/17:228 Gränskontroll vid mindre flygplatser

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Runt om i Sverige finns åtskilliga mindre flygplatser som oftast trafikerar inrikes flyglinjer, men även flyglinjer till andra länder runt omkring oss.

Problem kan dock uppstå när dessa mindre flygplatser önskar inrätta en flyglinje med länder utanför EU och Schengenområdet. Flyglinjer till så kallade tredjeländer utanför EU-området ställer krav på att erforderlig gränskontroll kan genomföras.

Tillstånd för inrättandet av nya flyglinjer ges av Luftfartsverket. Vid verkets ställningstagande granskas de faktiska fysiska förutsättningarna för flygplatsen, till exempel vad gäller längd på landningsbanor, gator och säkerhetskontroller. Någon bedömning av hur Polismyndigheten ska kunna genomföra ändamålsenlig gränskontroll/passhantering görs inte av Luftfartsverket.

För att kunna uppfylla de EU-krav som finns på acceptabel gränskontroll vid flygplatser som trafikerar flyglinjer utanför EU-området måste polisen ges en påverkansrätt alternativt en vetorätt mot inrättandet av nya flyglinjer grundat på om erforderliga kontroller av id-handlingar kan ske på flygplatsen.

I EU:s Schengenkatalog punkt 97 avseende flygplatser stipuleras att gränsbevakningsmyndigheterna ska ha ett rättsligt instrument att kräva att flygplatsen installerar såväl tekniska som fysiska medel i syfte att underlätta gränskontrollen mot tredjeland. Dessa rekommendationer verkar dock inte, enligt uppgift från gränspolisen, fungera helt riktigt i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet vidta i syfte att säkerställa att EU:s rekommendationer i EU:s Schengenkatalog uppfylls samt att polisen ges en påverkansmöjlighet i beslutsprocessen om inrättande av nya flyglinjer till tredjeland?