Fråga 2016/17:224 Kvalitetskraven inom Sis

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Statens institutionsstyrelse (Sis) är en statlig myndighet som bedriver tvångsvård. Den ger vård och behandling till ungdomar med allvarliga psykosociala problem och till vuxna med missbruksproblem. Sis tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

I frågestunden den 20 oktober om detta ämne sa statsrådet att ”det handlar om ett utsatt område, och hade den förra regeringen satsat mer på den sociala barn- och ungdomsvården och även på det här området hade inte dessa olika instanser befunnit sig i det tuffa läge som de gör”. Vänsterregeringen talar om kvalitet i välfärden men agerar tvärtom då den drar ned och sparar 541 000 kronor från och med 2017 på anslaget 4:6 Statens institutionsstyrelse inom utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg.

Sis har sänkt kraven på de som anställs. Enligt ett beslut som gäller ett år framåt behövs ingen eftergymnasial utbildning för att få jobba på Sis, som alltså vårdar bland annat unga med allvarliga psykosociala problem. Detta är även ett beslut som regeringen nu ställt sig bakom.

Det är oroande att avsteg görs när det gäller kompetenskrav och kvalitet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga det ansvariga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad avser statsrådet att konkret göra för att säkra kvaliteten och följa utvecklingen inom Sis?